• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Εμφύτευση – Αντικατάσταση Βηματοδότη

Ο βηματοδότης είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη λειτουργία του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς όταν η καρδιά έχει  πολύ αργό ή πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Οι βηματοδότες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης κατά την οποία η καρδιά χτυπά τόσο αργά ή τόσο γρήγορα, που δεν αντλεί αρκετό αίμα και δεν καλύπτονται οι ανάγκες του σώματος, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως η λιποθυμία (συγκοπή).

Επίσης οι βηματοδότες χρησιμοποιούνται όταν η βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία αναμένεται να επιδεινωθεί και να προκαλέσει επιπλοκές. Εάν κάποιος ασθενής με βραδυκαρδία δεν έχει συμπτώματα, οι βηματοδότες χρησιμοποιούνται μόνο όταν ο γιατρός βρίσκει κάποιες πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις.

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή σε μέγεθος, τροφοδοτούμενη από μπαταρία ηλεκτρονική συσκευή που στέλνει ασθενή ηλεκτρικά ερεθίσματα στον καρδιακό μυ και έτσι προκαλεί τη σύσπασή του, δηλαδή επιτυγχάνεται ένας καρδιακός κτύπος. Έχει περίπου το μέγεθος ενός μεταλλικού νομίσματος και αποτελείται από καλώδια, τα οποία μεταδίδουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά, από τη γεννήτρια παλμών, η οποία παράγει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα και από τη μπαταρία.

Η χειρουργική επέμβαση που απαιτείται για την εμφύτευση βηματοδότη θεωρείται μικρή. Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, δηλαδή ο ασθενής θα έχει τις αισθήσεις του.

Μια μικρή τομή γίνεται στο θωρακικό τοίχωμα. Οι αγωγοί του βηματοδότη καθοδηγούνται διαμέσου της τομής και μέσα από ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο του θώρακα στην καρδιά. Χρησιμοποιώντας την ίδια τομή, δημιουργείται κάτω από το δέρμα ένας θύλακας που θα τοποθετηθεί η γεννήτρια ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Στη συνέχεια τα καλώδια-αγωγοί συνδέονται με τη γεννήτρια ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Οι περισσότεροι ασθενείς μετά την εμφύτευση του βηματοδότη επιστρέφουν στο σπίτι τους την επόμενη μέρα. Συνήθως, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά από μερικές εβδομάδες. Για αρκετές εβδομάδες μετά την εμφύτευση του βηματοδότη, μπορεί να ζητηθεί ο ασθενής να μην σηκώνει το χέρι του πάνω από το ύψος του ώμου.

Αφού εμφυτευτεί μόνιμα ο βηματοδότης, ο ασθενής θα χρειαστεί να αποφεύγει ορισμένες δραστηριότητες ή καταστάσεις που μπορεί να διακόψουν τα σήματα που αποστέλλονται από το βηματοδότη στην καρδιά. Ο γιατρός θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να τηρηθούν.

Τύποι βηματοδοτών

Βηματοδότες σταθερού ρυθμού
Αυτού του είδους οι βηματοδότες εκπέμπουν ηλεκτρικά ερεθίσματα με ένα σταθερό ρυθμό, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς.
Βηματοδότες μεταβαλλόμενου ρυθμού
Αυτού του είδους οι βηματοδότες ανταποκρίνονται στο επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς και μεταβάλλουν τον ρυθμό με τον οποίο στέλνουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά.
Βηματοδότες ενός θαλάμου
Αυτού του είδους οι βηματοδότες ελέγχουν μόνο τον κάτω θάλαμο (κοιλία) της καρδιάς.
Βηματοδότες διπλού θαλάμου
Αυτού του είδους οι βηματοδότες ελέγχουν τον άνω θάλαμο (κόλπος) και τον κάτω θάλαμο (κοιλία) της καρδιάς.

Η μπαταρία ενός μόνιμου βηματοδότη διαρκεί από 5 έως 15 χρόνια.  Ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τον βηματοδότη για την ορθή λειτουργία του και για να προβεί στην αντικατάσταση της μπαταρίας πριν αυτή εξαντληθεί, διότι μπορεί να κινδυνεύσει ο ασθενής.

Στην ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ, διαγιγνώσκουμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε τον ασθενή, όταν πρέπει συστήνουμε εγκαίρως για την υγεία του την εμφύτευση βηματοδότη, παρακολουθούμε την καλή λειτουργία του βηματοδότη και εάν χρειαστεί κάνουμε ρυθμίσεις για την καλύτερη απόδοσή του, αναλαμβάνουμε την αντικατάστασή του εάν η μπαταρία έχει εξαντληθεί.

Παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες για ασθενείς με βραδυκαρδία και βηματοδότηση.

Νίκος Σαχπεκίδης