• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Κολπική Μαρμαρυγή

Η καρδιά χτυπά σε ένα σταθερό ρυθμό. Στην κολπική μαρμαρυγή, ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς προκαλεί στους κόλπους , τρέμουλο που αναστατώνει τον κανονικό ρυθμό ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες της καρδιάς με αποτέλεσμα τα χαμηλότερα μέρη να χτυπούν πιο γρήγορα και χωρίς κανονικό ρυθμό. Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνά το αποτέλεσμα καρδιακής νόσου ή καρδιακής βλάβης.

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου διότι εάν η καρδιά δεν κτυπά δυνατά, το αίμα μπορεί να παραμείνει στάσιμο στον κόλπο και είναι πιο πιθανή τη δημιουργία θρόμβων. Αν η καρδιά αντλήσει ένα θρόμβο στην κυκλοφορία του αίματος και αυτός φτάσει με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσουν η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία Νόσος, οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας αλλά και άλλων, οι πνευμονικές παθήσεις, ο υπερθυρεοειδισμός κ.α.

Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής είναι συνήθως: Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία, αίσθηση κομμένης αναπνοής, αίσθημα αδυναμίας και κούρασης, αίσθηση ότι η καρδιά φτερουγίζει ή χτυπάει άνισα, πόνος στο στήθος.

Η άμεση διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ανάταξη, η οποία επαναφέρει τον κτύπο της καρδιάς σε κανονικό ρυθμό είτε με φάρμακο είτε με ηλεκτρική ανάταξη.

Η ανάταξη και τα φάρμακα δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για μερικούς ασθενείς. Σε αυτούς τους ασθενείς ίσως απαιτείται μια εξειδικευμένη καρδιολογική πράξη που ονομάζεται κατάλυση καθετήρα. Κατά την κατάλυση καθετήρα καταστρέφονται μικρές περιοχές της καρδιάς, δημιουργώντας ουλώδη ιστό, ο οποίος εμποδίζει ή καταστρέφει τους τομείς που προκαλούν ή διατηρούν το ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Στη συνέχεια, μπορεί να τοποθετηθεί βηματοδότης για να κρατά την καρδιά σε κανονικό ρυθμό.

Στην ΚΑΡΔΙΟ- ΙΑΣΗ, ο επιστημονικός Διευθυντής Δρ. Ν. Σαχπεκίδης, θα σας συστήσει όλες τις αναγκαίες και σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές.