• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Όταν ο καρδιακός μυς δεν αντλεί τόσο αίμα όσο το σώμα χρειάζεται, το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει το πρόβλημα κάνοντας κατακράτηση υγρών, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και από την πίεση που υφίσταται, μεγαλώνει.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια. Για πολλά χρόνια δεν γίνεται αντιληπτή, αλλά η καρδιά αρχίζει να φθείρεται. Συσσωρεύονται στο σώμα υγρά και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως αίσθημα αδυναμίας και λαχάνιασμα. Τότε η πάθηση ονομάζεται συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

saxpekidis-favicon

Κοινές Αιτίες Καρδιακής Ανεπάρκειας

Στεφανιαία νόσος
Καρδιακή προσβολή
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Ο διαβήτης
Μυοκαρδιοπάθειες
Βαλβιδοπάθειες
Περικαρδιακή νόσος
Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς

Στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, ο ασθενής αισθάνεται ότι κουράζεται εύκολα, δυσκολεύεται στην αναπνοή όταν ασκείται, νιώθει ότι η καρδιά χτυπάει δυνατά ή γρήγορα (αίσθημα παλμών, νιώθει αδυναμία ή ζάλη).
Όσο η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται, υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματoς.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

Δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας
Πρήξιμο (οίδημα), κυρίως στους μηρούς, τους αστραγάλους και τα άκρα των ποδιών
Αύξηση του σωματικού βάρους
Βήχα ή συριγμό, ειδικά κατά την ύπτια θέση
Ανάγκη για ούρηση τη νύχτα
Αίσθημα τυμπανισμού στο στομάχι

Ο ασθενής με όλα τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθεί την ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ, διότι εάν αυτά επιδεινωθούν ξαφνικά, τότε απαιτείται φροντίδα έκτακτης ανάγκης.

Ο καρδιολόγος θα πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις και εάν διαπιστώσει καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ώστε αυτή να μην επiδεινωθεί και να μειώσει τα συμπτώματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα συστήσει συγκεκριμένη θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκάλεσε την καρδιακή ανεπάρκεια.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ρυθμό της καρδιάς, ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί βηματοδότης ή απινιδωτής στο στήθος του ασθενούς. Αυτά βοηθούν την καρδιά να κρατά ένα σταθερό ρυθμό.
Επίσης, ο ιατρός αναλόγως του προβλήματος θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες ώστε ο ασθενής να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, ως μέρος της θεραπείας.