• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας – Tavi

Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας από Επεμβατικό καρδιολόγο στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο και όχι στο χειρουργείο, αποτελεί την εναλλακτική για ασθενείς με στένωση της αορτής της καρδιάς όταν η ζωή τους είναι σε κίνδυνο, αλλά δεν μπορούν να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση.Τέτοιοι είναι οι μεγάλης ηλικίας ασθενείς, ή ασθενείς με άλλα προβλήματα όπως νεφροπάθεια, στεφανιαία νόσο, διαβητοπάθεια, ή εγκεφαλικά.

Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, διαδερμικά (TAVI ή TAVR) διενεργείται μόνο σε πιστοποιημένα από το υπουργείο Υγείας καρδιολογικά κέντρα ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων, διότι πρέπει να διαθέτουν εκτός από τον εξοπλισμό και ομάδες με μεγάλη εμπειρία, αλλιώς τους αφαιρείται η άδεια. Το ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με το οποίο συνεργάζεται ο επιστημονικός Διευθυντής της ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ, Καρδιοχειρουργός Δρ. Νίκος Σαχπεκίδης, διαθέτει άδεια για τη διενέργεια επεμβάσεων TAVI. Η τεχνητή βαλβίδα εισάγεται από το εξωτερικό ακριβώς σύμφωνα με τις ανάγκες και τις διαστάσεις της αορτικής βαλβίδας κάθε ασθενούς και τοποθετείται με ειδικό σύστημα διέλευσης της κατασκευάστριας εταιρίας. Η επέμβαση έχει έγκριση κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ.

Επέμβαση Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας

Με τη διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, αποφεύγεται η  μέση στερνοτομή και η καρδιά αναρρώνει άμεσα, ενώ μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών και η ανάρρωση του ασθενούς είναι πολύ ταχύτερη.

Η διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδας διαρκεί 1-2 ώρες. Η προσπέλαση του καθετήρα γίνεται από τη μηριαία ή από την υποκλείδιο αρτηρία με τοπική ή  γενική νάρκωση. Τοποθετείται επίσης ένας εξωσωματικός βηματοδότης προκειμένου να ελαττώσει την πίεση και να επιβραδύνει την κίνηση της καρδιάς, ώστε να διευκολυνθεί η τοποθέτηση της νέας βαλβίδας.

Εισάγεται ένας καθετήρας που όταν φθάσει στην αορτική βαλβίδα, φουσκώνει ένα μπαλονάκι. Ακολουθεί η έγχυση σκιαστικού υλικού, ώστε με την εικόνα που δίνει το φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα που βρίσκεται μέσα στο χώρο της επέμβασης να γίνει η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με νέα βαλβίδα που βρίσκεται μέσα σε ένα stent(ενδοπρόθεση). Το stent όταν οδηγηθεί στο σημείο μεταξύ της καρδιάς και της αορτής, ανοίγει. Η νέα βαλβίδα τοποθετείται πάνω από την παλιά η οποία και συμπιέζεται, επιτρέποντας την φυσιολογική ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση μεταφέρεται στην  Μονάδα Εντατικής θεραπείας για ένα 24ωρο.

Νίκος Σαχπεκίδης