• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Έλεγχος Καρδιάς Πριν τον Τοκετό

Η εγκυμοσύνη και ειδικά ο τοκετός, αποτελεί μια σημαντική δοκιμασία για τη γυναίκα και για την επιτυχή έκβασή της απαιτείται μία υγιής καρδιά ή λήψη μέτρων εγκαίρως, για να μη κινδυνέψει η μέλλουσα μητέρα αλλά και το έμβρυο. Και επειδή, κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεστε την καλύτερη ψυχολογία και αίσθημα ασφάλειας, ο έλεγχος τα διασφαλίζει δεν τα προκαλεί.

Με την έναρξη της εγκυμοσύνης, αλλά οπωσδήποτε πριν από τον τοκετό, εφόσον δεν έχετε υποβληθεί προηγουμένως σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, επισκεφθείτε την ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ.

Οι εξετάσεις  πριν τον τοκετό, είναι:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα
για τον έλεγχο διαταραχών στον καρδιακό ρυθμό (ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, εν γένει αρρυθμίες). Επίσης αν υπάρχει υπερτροφία της αριστερής ή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς. Αναλόγως των ευρημάτων κατά περίπτωση, ο Καρδιολόγος μπορεί να διενεργήσει υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex) για να αποκλειστούν η υπερτροφία των τοιχωμάτων της καρδιάς, βαλβιδοπάθειες ή συγγενείς καρδιοπάθειες.
Λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση
Διερεύνηση τυχόν καρδιολογικών παθήσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την εξέταση. Ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων, έλεγχος για τυχόν οίδημα στα κάτω άκρα.
Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
με στόχο τον αποκλεισμό της αρτηριακής υπέρτασης. Ως υπέρταση στην κύηση χαρακτηρίζεται η αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 30 mmHg και της διαστολικής κατά 15 mmHg συγκριτικά με τις τιμές τους πριν από την 20ή εβδομάδα κύησης. Όταν δεν είναι γνωστή η τιμή της αρτηριακής πίεσης πριν από την κύηση, τιμές μεγαλύτερες από 140/90 mmHg θεωρούνται παθολογικές.
Υπέρηχος καρδιάς
Ο υπέρηχος ή triplex καρδιάς, είναι μια ανώδυνη εξέταση με την οποία ο ιατρός μπορεί να δει το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς και να εκτιμήσει τη λειτουργία των κοιλοτήτων, να διαγνώσει προβλήματα των βαλβίδων της, ανωμαλίες της καρδιακής δομής, να ελέγξει την πίεση του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων

Εάν από τις εξετάσεις διαγνωστεί καρδιακή πάθηση, η σύγχρονη καρδιολογία σας παρέχει όλα τα εχέγγυα για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί ένας ασφαλής τοκετός, σε συνεργασία με τον μαιευτήρα σας. Η άγνοια, είναι πολύ πιο επικίνδυνη.

Να θυμάστε: Σκοπός του καρδιολογικού ελέγχου, είναι να προφυλάξει τη γυναίκα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, από κάποια καρδιολογική πάθηση που δεν γνωρίζει, όπως για παράδειγμα η χρόνια υπέρταση. Επίσης, να συμβάλει στον προγενητικό έλεγχο για την προφύλαξη του εμβρύου / μωρού από κάποια πιθανή κληρονομική καρδιαγγειακή ασθένεια.