• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Ανεπάρκεια Τριγλώνιας Βαλβίδας

Η τριγλώχινα βαλβίδα βρίσκεται μεταξύ του δεξιού κόλπου και της δεξιάς κοιλίας. Αποτελείται από ένα δακτύλιο και τρεις γλωχίνες οι οποίες ανοίγουν κατά τη διαστολή επιτρέποντας το αίμα να κατευθυνθεί από το δεξιό κόλπο στη δεξιά κοιλία και κλείνουν αμέσως μετά στη συστολή, εμποδίζοντας το αίμα να επιστρέψει στον δεξιό κόλπο.

Όταν οι γλωχίνες της τριγλώχινας βαλβίδας δεν κλείνουν στεγανά και επιτρέπουν τη ροή του αίματος προς τα πίσω, τότε προκαλείται ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση, η γρήγορη αναπνοή, οι αρρυθμίες με αίσθημα ότι η καρδιά σταματάει και να ξεκινάει απότομα με ένα δυνατό χτύπο και η πνευμονική υπέρταση.

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας δεν δίνει έντονα και άμεσα συμπτώματα. Εάν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Εάν δεν διαγνωστεί σταδιακά προκαλούνται σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά κ.α.

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας εάν δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ή εάν δεν επαρκεί η φαρμακευτική αγωγή, απαιτείται επέμβαση. Είτε Χειρουργική τριγλώχινας/πνευμονικής βαλβίδας είτε διαδερμική επέμβαση με triclip.

O επικεφαλής της ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ Δρ. Ν. Σαχπεκίδης, θα σας εξηγήσει αναλυτικά ποια είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την δική σας περίπτωση.

Νίκος Σαχπεκίδης