• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Ανευρύσματα Αορτής

Το ανεύρυσμα αορτής, είναι μία διόγκωση σε ένα τμήμα της μεγαλύτερης αρτηρίας της καρδιάς, της αορτής. Εάν η διόγκωση αυτή διαρρηχθεί (σπάσει), προκαλεί σοβαρό πόνο και αιμορραγία, οδηγεί συχνά σε θάνατο μέσα σε λεπτά έως ώρες. Επίσης, εάν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί από το ανεύρυσμα αορτής στην περιοχή του θώρακα, μπορεί να μετακινηθεί από τη φυσιολογική ροή του αίματος και να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα περισσότερα ανευρύσματα της αορτής είναι ασυμπτωματικά και διαγιγνώσκονται σε εξετάσεις λόγω δυσφορίας και διάχυτου πόνου που επικαλούνται οι ασθενείς.

Η διάγνωση αορτικών ανευρυσμάτων γίνεται με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αν υπάρχει μεγάλο ή ταχέως αναπτυσσόμενο αορτικό ανεύρυσμα, θα χρειαστεί επειγόντως χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπισθεί.

Η χειρουργική θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρύσματος αορτής, είναι η αντικατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του αιμοφόρου αγγείου με ένα τεχνητό μόσχευμα.