• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Αγγειοπλαστική Καρωτίδων

Ασθενείς με ένα μόνιμο ή με παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω στένωσης καρωτίδων ή σε ασθενείς με στένωση καρωτίδας πάνω από 50%, πρέπει να υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική για την απόφραξη των καρωτίδων.

Η επέμβαση είναι διαδερμική, γίνεται από Επεμβατικό Καρδιολόγο σε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο υπό τοπική αναισθησία και υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο για άμεση ορατότητα από τον ιατρό. Από τον καθετήρα που τοποθετείται σε μία αρτηρία, προωθείται ένα «μπαλονάκι» το οποίο φουσκώνει και ανοίγει στο σημείο  των στενωμένων ή αποφραγμένων αρτηριών. Μετά την επέμβαση, ξεφουσκώνει και αφαιρείται από την αρτηρία.

Επειδή κατά  τη διάρκεια της τοποθέτησης του stent κάποια μικρά κομμάτια αθηρωματικής πλάκας μπορεί να σπάσουν, ένα ειδικό φίλτρο προστασίας  που μοιάζει με καλάθι χρησιμοποιείται να «μαζέψει» και να απομακρύνει την αθηρωματική πλάκα, ώστε να μη διαφύγουν προς τον εγκέφαλο και προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο σε 24 ώρες και επιστρέφει χωρίς προβλήματα στις δραστηριότητές του, αλλά τηρεί με προσοχή τη φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που θα εμποδίσουν τη δημιουργία νέων θρόμβων μέσα στην καρωτίδα.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών παρουσιάζουν επαναστένωση ή απόφραξη των καρωτίδων μετά την τοποθέτηση stent).

Επίσης, επειδή υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά φάρμακα, αυτοί πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αντίστοιχη τουbypass.