• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Διαχωρισμός Αορτής

Η αορτή είναι ένας σωλήνας με τρεις χιτώνες (στρώματα) ομόκεντρα σε απόλυτη επαφή μεταξύ τους σε όλο το μήκος της. Είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος που ξεκινάει από την καρδιά και διακλαδίζεται.

Εάν το μέσο και το εσωτερικό στρώμα της αορτής σχιστεί σε ένα ή περισσότερα σημεία, τότε έχουμε διαχωρισμό αορτής. Αυτό  είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση υψηλής επικινδυνότητας.

Ο αορτικός διαχωρισμός προκαλείται σε μια εξασθενημένη περιοχή του αορτικού τοιχώματος είτε λόγω χρόνιας υψηλής αρτηριακής πίεσης είτε λόγω συγγενούς πάθησης, όπως το σύνδρομο Marfan, η δίπτυχη αορτική βαλβίδα  και άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις.

Ο αορτικός διαχωρισμός χωρίζεται σε δύο τύπους, ανάλογα με το τμήμα της αορτής που προσβάλλεται:

Τύπος Α

που αφορά στο 70-75% των αορτικών διαχωρισμών. Περιλαμβάνει ένα σχίσιμο στο τμήμα της αορτής που εξέρχεται από την καρδιά (ανιούσα θωρακική αορτή) ή στο αορτικό τόξο, και μπορεί να εκτείνεται στην κοιλιά.

Τύπος B

όπου ο διαχωρισμός γίνεται στην κατιούσα θωρακική αορτή και μπορεί να εκτείνεται στην κοιλιά.

Τα συμπτώματα του αορτικού διαχωρισμού είναι:

Ξαφνικός σοβαρός κοιλιακός πόνος.
Απώλεια συνείδησης.
Δυσκολία στην αναπνοή.
Πόνος στο πόδι ή δυσκολία στο περπάτημα, αναλόγως του σημείου του διαχωρισμού.
Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης, αδυναμία ή παράλυση μιας πλευράς του σώματός σας, παρόμοια με αυτή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αδύνατος παλμός σε έναν βραχίονα ή μηρό σε σύγκριση με τον άλλο.
Ξαφνικός, σοβαρός, αιχμηρός θωρακικός πόνος ή πόνος στο ανώτερο τμήμα της πλάτης που αντανακλά στο λαιμό ή στην ωμοπλάτη. Μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση, έμετο ή ελαφρά κεφαλαλγία.

Για οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα επισκεπτόμαστε άμεσα τον καρδιολόγο.