• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Προαθλητικός Έλεγχος

Για να αθλείστε με ασφάλεια οι ίδιοι και τα παιδιά σας έχει καθιερωθεί να σας ζητούν ιατρική βεβαίωση. Μην την αντιμετωπίζετε ως τυπική υποχρέωση άνευ αξίας διότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σχετιζόμενου με την άσκηση. Εάν λοιπόν δεν έχετε ελέγξει ποτέ την καρδιά σας, πώς είστε βέβαιοι για τα όρια των αντοχών της; Ακόμη και η ηλικία δεν αποτελεί κριτήριο ασφάλειας.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος δεν αφορά μόνο στην αποφυγή του εμφράγματος, αλλά και στην ανίχνευση τυχόν κληρονομικών (εκ γενετής) παθήσεων, που μπορεί να «πυροδοτηθούν» από την έντονη άθληση ακόμη και σε παιδιά ή εφήβους. Τέτοιες παθήσεις είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι αρρυθμίες και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων.

Επειδή η καθημερινή άσκηση συνιστάται για υγιές καρδιαγγειακό σύστημα και ως «θεραπεία» για άλλες παθήσεις όπως η υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, η μείωση του κινδύνου για καρκίνο, κ.α, ο πραοθλητικός καρδιολογικές έλεγχος είναι απαραίτητος και περιλαμβάνει:

Κλινική εξέταση

Λαμβάνεται το ατομικό ιστορικό (κληρονομικές καρδιολογικές παθήσεις, συμπτώματα θωρακικού άλγους ή δυσφορίας κατά την άσκηση, λιποθυμικό επεισόδιο, αίσθημα παλμών, δύσπνοια,  εύκολη κόπωση). Ακολουθεί ακρόαση της καρδιάς σε ύπτια και όρθια θέση και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε καθιστή θέση.

Καρδιολογικές εξετάσεις

Συμβάλλουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών αθλητών που χρήζουν ελέγχου. Γίνεται κλινική εξέταση και Ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών. Εάν διαπιστωθούν παθολογικά ευρήματα ο καρδιολόγος πριν βεβαιώσει ικανότητα για άθληση μπορεί να ζητήσει  υπερηχογραφικό έλεγχο, δοκιμασία κόπωσης, holter του καρδιακού ρυθμού ή της αρτηριακής πίεσης κ.α, αναλόγως της εκτίμησής του, εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή.

Μην αγνοήσετε τις συστάσεις του καρδιολόγους χαρακτηρίζοντάς τες ως υπερβολικές. Ο καρδιολογικός έλεγχος δεν αποσκοπεί στον αποκλεισμό των αθλούμενων από την άσκηση, αλλά στη διερεύνηση τυχόν ευρημάτων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του αθλητή, μετά από εντατική άθληση. Στόχος, είναι όλοι να αθλούνται με ασφάλεια ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία.

Επισκεφθείτε την ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ για έναν πλήρη, έγκυρο προαθλητικό έλεγχο, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και του αθλήματος που επιλέξατε.

Νίκος Σαχπεκίδης