• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Holter Ρυθμού

Εάν κατά τη διενέργεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος προκύψουν ευρήματα για αρρυθμίες της καρδιάς ή εάν ο ασθενής αναφέρει περιστασιακά συμπτώματα ταχυπαλμίας, βραδυκαρδίας ή ακανόνιστων ρυθμών της καρδιάς, τότε  αυτά μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία.

Το holter ρυθμού είναι η μη επεμβατική μέθοδος καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας (ηλεκτροκαρδιογράφημα) που γίνεται επί 24 ή 48 ώρες. Επειδή όμως κατά την παρουσία του εξεταζόμενου στον καρδιολόγο μπορεί να μην εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, τότε χρησιμοποιείται μια φορητή συσκευή η οποία τοποθετείται στο στήθος του ασθενή με αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια. Τα ηλεκτρόδια αυτά, οποία καταγράφουν τους ρυθμούς της καρδιάς σε ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο στερεώνεται σε μια ειδική θήκη στη ζώνη του ασθενούς.

Ο ασθενής όσο έχει το holter ρυθμού συνεχίζει κανονικά όλες τις δραστηριότητες του (εκτός από μπάνιο) και στη συνέχεια επισκέπτεται τον καρδιολόγο του ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ, ο οποία διαβάζει τα αποτελέσματα της 24ωρης ή 48ωρης λειτουργίας της καρδιάς, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο εάν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, θα προχωρήσει σε επιπλέον εξετάσεις.

Νίκος Σαχπεκίδης