• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση έχει δύο τιμές: α) Τη συστολική που δείχνει πόσο δυνατά το αίμα ωθείται από την καρδιά, όταν αυτή συστέλλεται για να αντλήσει αίμα β) τη διαστολική  που δείχνει πόσο δυνατά το αίμα ωθείται μεταξύ των καρδιακών παλμών, όταν η καρδιά είναι χαλαρή και απλά γεμίζει με αίμα. Κάποιος με συστολική πίεση 120 και διαστολική πίεση 80 έχει μια πίεση αίματος 120 με 80.

Η αρτηριακή πίεση δεν είναι ίδια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εάν παραμένει γενικώς σε υψηλή τιμή, τότε ονομάζεται  υπέρταση.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αναγκάζει το αίμα να πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών καθώς αυτό κινείται μέσα στο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίζει να βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά, να προκαλεί σταδιακά καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, και άλλα προβλήματα. Γι΄ αυτό και ονομάζεται “σιωπηλός δολοφόνος”, γιατί συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, ενώ προκαλεί σοβαρές βλάβες.

Πολλά είναι τα αίτια αύξησης της αρτηριακής πίεσης, όπως το βάρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, η κατανάλωση τροφών με πολύ αλάτι, το γήρας, η έλλειψη δραστηριότητας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα εκτός εάν είναι πολύ υψηλή και τότε προκαλεί πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης, ναυτία και έμετο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από επικίνδυνα υψηλή πίεση αίματος, η οποία ονομάζεται υπερτασική κρίση ή υπέρταση έκτακτης ανάγκης και απαιτείται άμεση επίσκεψη στον καρδιολόγο.

Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από το πόσο υψηλή είναι η πίεση του αίματος, αν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, και από το αν τυχόν έχουν επηρεαστεί όργανα.

 Ο ιατρός θα εξετάσει επίσης το πόσο πιθανό είναι ο ασθενής να αναπτύξει άλλες παθήσεις, ειδικά καρδιακές παθήσεις, θα δώσει οδηγίες για αλλαγές στον τρόπο ζωής και ίσως φαρμακευτική αγωγή.