• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια γενετική ασθένεια που μπορεί να είναι και κληρονομική. Στην πάθηση αυτή, ο καρδιακός μυς αυξάνεται – μεγαλώνει αφύσικα. Ο  αυξημένος σε όγκο καρδιακός μυς μπορεί να επηρεάσει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) και, σπάνια, αιφνίδιο θάνατο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διευρυμένος καρδιακός μυς δεν είναι σε θέση να χαλαρώσει μεταξύ καρδιακών παλμών όπως γίνεται συνήθως, και ο καρδιακός μυς δεν παίρνει αρκετό αίμα ή οξυγόνο.Σε σπάνιες περιπτώσεις,  ο διευρυμένος καρδιακός μυς μειώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα προς το σώμα.

Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από την νόσο,  ζουν μια φυσιολογική ζωή με πολύ λίγα προβλήματα. Τα συμπτώματα της υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια της ζωής και συνήθως είναι:

η δύσπνοια
ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
το αίσθημα ότι η καρδιά κτυπά πολύ δυνατά
λιποθυμία μετά απο σωματική δραστηριότητα
Έντονη αρρυθμία (ανώμαλο καρδιακοί παλμοί).
Συσσώρευση υγρού (οίδημα), ειδικά στα πόδια, τους αστραγάλους
Δύσπνοια και ξηρό βήχα, περισσότερο όταν ο ασθενής ξαπλώνει
Αυξημένη ούρηση τη νύχτα

Ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να μη χρειαστούν θεραπεία, αλλά μπορεί να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με ηλεκτρική ανάταξη ή με αντιπηκτικά φάρμακα . Εάν η καρδιακή ανεπάρκεια γίνει σοβαρή και δεν βελτιώνεται με φάρμακα, η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ή να μειωθεί ο υπερτροφικός μυς της καρδιάς μπορεί να είναι απαραίτητη. Επίσης, μπορεί να πρέπει να τοποθετηθεί εμφυτεύσιμος απινιδωτής -βηματοδότης (ICD) για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου

Όλοι οι άνθρωποι με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ανεξάρτητα από το αν τα συμπτώματά τους είναι ήπια ή σοβαρά, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο από τον υπόλοιπο πληθυσμό και θα πρέπει να εξετάζονται από καρδιολόγο για να καθορίσει την επικινδυνότητα.

Νίκος Σαχπεκίδης