• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Στένωση – Ανεπάρκεια Αορτικής Βαλβίδας

Η αορτική βαλβίδα λειτουργεί ως πύλη η οποία όταν ανοίγει, το αίμα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς ωθείται προς την αορτή που μεταφέρει πλούσιο σε οξυγόνο αίμα προς όλα τα μέρη του σώματος, ώστε να τροφοδοτηθούν τα κύτταρα.

Ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας

Στην ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά και παρουσιάζει διαρροές, με συνέπεια το σώμα να μην λαμβάνει αρκετό αίμα, και έτσι η καρδιά να πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μπορέσει να το αναπληρώσει με αποτέλεσμα να αυξάνει το μέγεθός της. Εάν δε διορθωθεί, η ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση. Εάν ο Καρδιολόγος διαγνώσει ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Στη χρόνια ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας ακόμα κι αν είναι ήπια ή μόλις η αριστερή κοιλία χάνει δύναμη άντλησης αίματος, συνίσταται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας για την πρόληψη ή και την αναστροφή της ζημιάς στην καρδιά.

Η ξαφνική ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη του θανάτου.

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Εάν η αορτική βαλβίδα στενέψει και δεν μπορεί να έχει πλήρη διάμετρό της, τότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα μέσω αυτού του μικρότερου ανοίγματος.Η καρδιά μπορεί να κάνει αυτό για πολλά χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου φθείρεται. Δεν μπορεί πλέον να στείλει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα.
Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια.Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 65.

Συμπτώματα

Πόνος στο στήθος (στηθάγχη). Μπορεί να εμφανιστεί μία βαριά, σφιχτή αίσθηση στο στήθος. Ο πόνος στο στήθος συχνά εμφανίζεται κατά την άσκηση, όταν η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα.
Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας, συχνά εφόσον υπάρχει έντονη δραστηριότητα.
Αίσθημα κόπωσης και δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει έντονη δραστηριότητα.
Ακανόνιστος κτύπος της καρδιάς (αρρυθμία).
Μια αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά γρήγορα , δυνατά ή και άνισα (αίσθημα παλμών).

Στένωση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να προκαλέσουν:

Η συσσώρευση ασβεστίου επί της αορτικής βαλβίδας. Τον κίνδυνο αυξάνουν το κάπνισμα, το φύλο, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κ.α.
Η συγγενής καρδιοπάθεια
Ο ρευματικός πυρετός, και η ενδοκαρδίτιδα.

Εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορεί να πεθάνει ξαφνικά ή να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια που θα οδηγήσει σε θάνατο μετά από 2 έως 5 χρόνια.

Η καρδιοχειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας είναι η καλύτερη θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν οι ασθενείς  δεν μπορούν να υποβληθούν σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς μπορούν να υποβληθούν σε διαδερμική, ελάχιστα επεμβατική πράξη που ονομάζεται βαλβιδοπλαστική.

Νίκος Σαχπεκίδης