• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Εμφύτευση – Αντικατάσταση Απινιδωτή

Ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας – απινιδωτής, είναι μια μικρή συσκευή που εμφυτεύεται σε ασθενείς με σοβαρό επεισόδιο ταχυκαρδίας, ή σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, (ICD) παρακολουθεί συνεχώς την καρδιά του ασθενούς. Αν εντοπίσει μια απειλητική για τη ζωή ταχυκαρδία, στέλνει ένα σύντομο και ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικό σοκ) στην καρδιά, ώστε να αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός. Το ηλεκτρικό σοκ είναι δυσάρεστη εμπειρία. Κάποιοι ασθενείς λιποθυμούν λόγω της ταχυκαρδίας, οπότε και δεν θα θυμούνται το ηλεκτρικό σοκ που υπέστη η καρδιά τους από τον εμφυτεύσιμο καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή (ICD). Όμως, το ηλεκτρικό σοκ είναι σωτήριο για την ζωή τους.Η συσκευή κατόπιν επιστρέφει στη λειτουργία παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού.

Μετά την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος (απινίδωση), η καρδιά μπορεί να έχει χαμηλό ρυθμό για αρκετά λεπτά, γι΄ αυτό ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατατροπέας – απινιδωτής  λειτουργεί και ως βηματοδότης, στέλνοντας ασθενέστερα ηλεκτρικά ρεύματα που καθορίζουν τον καρδιακό ρυθμό. Ο γιατρός ρυθμίζει το άνω και κάτω όριο καρδιακών παλμών, για τα οποία ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατατροπέας – απινιδωτής (ICD) ενεργοποιεί τη λειτουργία απινίδωσης ή τη λειτουργία του βηματοδότη, αντίστοιχα.

Κατά την λειτουργία απινίδωσης εάν το πρώτο ηλεκτρικό σοκ δεν επαναφέρει το ρυθμό της καρδιάς, η συσκευή θα στέλνει σταδιακά ισχυρότερα σοκ, έως ότου η καρδιά επανέλθει σε κανονικό ρυθμό.

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ICD) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά απειλητικές για τη ζωή, ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή μαρμαρυγή, κοιλιακή ταχυκαρδία), και με αυτό τον τρόπο προλαβαίνει θανατηφόρες συνέπειες.

Η εμφύτευση διενεργείται  συνήθως διαδερμικά και με τοπική αναισθησία, συνήθως κάτω από την αριστερή κλείδα. Έτσι αποφεύγεται το ανοιχτό χειρουργείο και η γενική νάρκωση. Ένα καλώδιο οδηγείται μέσα από μια μεγάλη φλέβα στην καρδιά, προκειμένου να συνδέσει τη συσκευή με την καρδιά.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να παρακολουθείται τακτικά από το γιατρό και να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Επίσης ο γιατρός θα ελέγχει και θα αντικαθιστά τη μπαταρία του εμφυτεύσιμου καρδιομετατατροπέα – απινιδωτή .

Στην ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ, διαγιγνώσκουμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε τον ασθενή, όταν πρέπει συστήνουμε εγκαίρως για την υγεία του την εμφύτευση απινιδωτή,παρακολουθούμε την καλή λειτουργία της συσκευής και εάν χρειαστεί κάνουμε ρυθμίσεις για την καλύτερη απόδοσή της, παρέχουμε φαρμακευτική αγωγή και αναλαμβάνουμε την αντικατάστασή του εάν η μπαταρία έχει εξαντληθεί.

Παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες για ασθενείς με ταχυκαρδία και ανάγκη για την εμφύτευση καρδιομετατροπέα απινιδωτή.