Η μιτροειδής βαλβίδα ελέγχει τη ροή του αίματος στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Η βαλβίδα ανοίγει και κλείνει με κάθε καρδιακό παλμό, επιτρέποντας τη ροή του αίματος από τον επάνω θάλαμο της καρδιάς προς το κάτω θάλαμο.
Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας
Στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας η βαλβίδα δεν κλείνει κανονικά και έτσι διαρρέει αίμα στην αντίθετη από την κανονική κατεύθυνση, προς τον επάνω θάλαμο.Η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί εντατικότερα για να αντλήσει το αίμα και αναλόγως του μεγέθους της ανεπάρκειας είναι και η ποσότητα του αίματος που διαρρέει.
Η χρόνια ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αναπτύσσεται αργά με συμπτώματα όπως: δύσπνοια, ακραία κούραση και αδυναμία, συσσώρευση υγρού στα πόδια.
Η οξεία ανεπάρκεια εκδηλώνεται με σοβαρή δύσπνοια κατά την ηρεμία, βήχα, ταχυκαρδία.
Στα παραπάνω συμπτώματα απαιτείται διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή και ίσως επέμβαση, καρδιοχειρουργική ή διαδερμική με τη νέα τεχνική Mitraclip.
Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας
Εάν η μιτροειδής βαλβίδα δεν ανοίγει όσο θα έπρεπε επειδή τα δύο φύλα της βαλβίδας έχουν γίνει άκαμπτα ή έχουν στενέψει, τότε περιορίζεται η ροή του αίματος προς την αριστερή κοιλία, αυξάνει ο όγκος και η πίεση του αίματος στον αριστερό κόλπο και το αίμα να συσσωρεύεται στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η στένωση μιτροειδούς βαλβίδας προκαλείται σχεδόν πάντα από τον ρευματικό πυρετό, εξαιτίας βακτηριακής λοίμωξης στο λαιμό και στις αμυγδαλές, την οποία ο πάσχων συχνά δεν γνωρίζει.
Η στένωση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή λοίμωξη, πνευμονικό οίδημα, και θρόμβους αίματος.
Αν η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι σταθερή, ή δεν δίνει σοβαρά συμπτώματα τότε αρκεί η συστηματική παρακολούθηση από τον καρδιολόγο. Εάν υπάρχει σοβαρή στένωση ή εκτεταμένη βλάβη της καρδιάς τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να επισκευή ή να αντικατάσταση της βαλβίδας.