• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Στεφανιαία Νόσος

Η ασθένεια της στεφανιαίας αρτηρίας προκαλείται από τη σκλήρυνση των αρτηριών, ή αλλιώς αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Αυτό ονομάζεται στεφανιαία νόσος.

Η πλάκα είναι ένα λιπαρό υλικό που αποτελείται από χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο αίμα.
Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις στεφανιαίες αρτηρίες, η καρδιά δεν παίρνει το αίμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αποδυναμώσει ή να βλάψει την καρδιά.

Εάν η πλάκα διαρραγεί , το σώμα προσπαθεί να την απομακρύνει με τον σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος γύρω από αυτό. Ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και να προκαλέσει μια καρδιακή προσβολή.

Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά την ηλικία των 50 και περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια, ταχυκαρδία, αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι και αυξημένη εφίδρωση, ή ξαφνική καρδιακή προσβολή, χωρίς συμπτώματα.

Η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή αλλά και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο ασθενής με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να προσέλθει για έλεγχο στην ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ.  Θα διενεργηθούν εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, θα χορηγηθούν φάρμακα σε περίπτωση επιβεβαίωσης της νόσου. Μόνο εάν κριθεί αναγκαίο, θα γίνει στεφανιογραφία.

Σε ασθενείς όμως με πολύ σοβαρές στενώσεις, οι οποίες επηρεάζουν την αιμάτωση πολύ μεγάλου τμήματος της καρδιάς, ιδιαίτερα μάλιστα αν η παρουσία τους συνοδεύεται από περιορισμό της απόδοσής της (καρδιακή ανεπάρκεια), η επέμβαση κρίνεται αναγκαία και αναλόγως της κατάστασης της καρδιάς και του είδους των στενώσεων μπορεί να είναι καρδιοχειρουργική ή με διαδερμική επέμβαση (μπαλονάκι, stent).

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΚΑΡΔΙΟ-ΙΑΣΗ, Δρ. Ν. Σαχπεκίδης, θα μελετήσει και θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή για εσας.

Νίκος Σαχπεκίδης