• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Παραβαλβιδικές Διαφυγές

Όσο πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας στην καρδιά, τόσο μεγαλώνει και ο αρθμός των παραβαλβιδικών διαφυγών που μπορεί να δημιουργηθούν στην περιφέρεια μεταλλικών βαλβίδων τοποθετημένων στη θέση της μιτροειδούς ή της αορτικής βαλβίδας.

Η αντιμετώπιση των παραβαλβιδικών διαφυγών είναι αναγκαία διότι η διαφυγή αίματος από κάποιο σημείο της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρότερα προβλήματα.

Επειδή η νέα χειρουργική επέμβαση στο ίδιο σημείο της βαλβίδας είναι συχνά υψηλού κινδύνου, ενώ μπορεί να έχουν αλλοιωθεί οι γύρω ιστοί λόγω της διαφυγής και να μη μπορεί να τοποθετηθεί επι υγιούς ιστού η νέα βαλβίδα, η διαδερμική αποκατάσταση είναι χαμηλότερου κινδύνου με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος μέσα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (όχι χειρουργείο) με καθετηριασμό στη μηριαία, βουβωνική ή κερκιδική αρτηρία, οδηγεί ένα καθετήρα στο σημείο διαφυγής. Εκεί εκπτύσσει ένα plugs που έχει τη μορφή ομπρέλας και αυτό αποφράσσει το σημείο διαφυγής στις βαλβίδες, ή εάν είναι  πολύ μεγάλη, το ελαττώνει αισθητά. Ο ασθενής  ανακουφίζεται άμεσα από την καρδιακή ανεπάρκεια και τα συμπτώματά της (δύσπνοια, μεταγγίσεις κ.α).