• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Σύγκλειση Ανοιχτού Ωοειδούς Τρήματος

Το ανοιχτό ωοειδές τρήμα είναι μια επικοινωνία μεταξύ των δύο κόλπων εξαιτίας ελλείματος του μεσοκολπικού διαφράγματος. Το μεσοκολπικό διάφραγμα έχει δύο «πέταλα» που μετά τη γέννηση του ανθρώπου ενώνονται μεταξύ τους και κολλάνε, ώστε να απομονωθεί πλήρως  η αριστερή από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Σε κάποιους ασθενείς παραμένει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο «πέταλα» και αυτό ονομάζεται ανοιχτό ωοειδές τρήμα.

Το μέγεθος του ανοίγματος διαφέρει στους ανθρώπους που το διατηρούν καθώς μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τις σύγχρονες καρδιολογικές εκτιμήσεις το ανοιχτό ωοειδές τρήμα ενοχοποιείται για εγκεφαλικά επεισόδια και  γι΄αυτό υπάρχει ένδειξη να γίνεται επεμβατικά το «σφράγισμά» του.

Η επέμβαση γίνεται διαδερμικάαπό Επεμβατικό Καρδιολόγο στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, με τοπική νάρκωση. Ένας καθετήρας οδηγείται από τη μηριαία φλέβα στο ανοιχτό ωοειδές τρήμα της καρδιάς, υπό την καθοδήγηση του διοισοφάγειου υπερήχου. Στο σημείο αυτό, τοποθετείται μια συσκευή που μοιάζει με ομπρελίτσα η οποία φέρει δύο δίσκους. Ο ένας τοποθετείται από την αριστερή πλευρά και ο άλλος από τη δεξιά,  επιτυγχάνοντας το άμεσο σφράγισμα της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κόλπων.

Νίκος Σαχπεκίδης