• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Στεφανιογραφία

Η στεφανιογραφία είναι μία ασφαλής μέθοδος διερεύνησης των στεφανιαίων αρτηριών για τον έλεγχο στενώσεων ή αποφράξεων στην καρδιά, για την ακριβέστερη απεικόνιση των αρτηριών και των κλάδων τους.

Σε ποιους ασθενείς συστήνεται η στεφανιογραφία:

Για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκειμένου να βρεθεί σε ποιο σημείο υπάρχει απόφραξη αγγείου.
Όταν μετά δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, υπέρηχο καρδιά και stressecho, εάν υπάρχει υπόνοια ύπαρξης στεφανιαίας νόσου.
Σε σοβαρά στηθαγχικά ενοχλήματα παρά τη φαρμακευτική αγωγή.
Πριν από χειρουργική ή διαδερμική αποκατάσταση βαλβιδοπαθειών
Σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση και υπάρχει υποψία καρδιακής νόσου, μετά από το προεγχειρητικό καρδιογράφημα.
Σε καρδιακή ανεπάρκεια αγνώστου αιτιολογίας.
Σε ασθενείς με επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

Η στεφανιογραφία γίνεται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο καρδιακός ρυθμός και οι ζωτικές παράμετροι του ασθενούς παρακολουθούνται διαρκώς. Είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική, γίνεται με τοπική αναισθησία και παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, στη βραχιόνιο αρτηρία ή της κερκιδικής αρτηρίας, αναλόγως του ασθενούς και των αναγκών διερεύνησης που υπάρχουν.

Από την αρτηρία εισάγεται ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας   και προωθείται μέχρι την καρδιά. Μέσω του καρδιακού καθετήρα γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας ενώ ταυτόχρονα η πορεία των αρτηριών της καρδιάς καταγράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες και έτσι αποκαλύπτονται οι τυχόν βλάβες τους. Η στεφανιογραφία διαρκεί συνήθως 15΄- 30΄.

Από την εξέταση προκύπτουν συμπεράσματα για το είδος της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί ή διενεργείται απευθείας πρωτογενής αγγειοπλαστική, όταν θεωρείται ότι ο ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο.

Νίκος Σαχπεκίδης