• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Αγγειοπλαστική για Στεφανιαία Νόσο

Η αγγειοπλαστική γίνεται σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο για το άνοιγμα αποφραγμένου ή στενωμένου αγγείου της καρδιάς, όταν έχει προηγηθεί στεφανιογραφία.

Η αγγειοπλαστική δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς, ιδιαίτερα εάν υπάρχει απόφραξη πολλών αγγείων, οπότε ο ασθενής μπορεί να πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση αρτηριοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass).

Στην αγγειοπλαστική ο Επεμβατικός Καρδιολόγος εισάγει έναν καθετήρα στη βουβωνική αρτηρία, στη μηριαία αρτηρία ή στην κερκιδική αρτηρία και τον οδηγεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων, έως το αποκλεισμένο τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας. Η αγγειοπλαστική ανακουφίζει από τον πόνο στο στήθος και βελτιώνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Εάν υπάρξει επαναστένωση, μπορεί να γίνει εκ νέου bypass ή αγγειοπλαστική.

Πως γίνεται η αγγειοπλαστική

Ο καθετήρας έχει ένα μπαλόνι που βοηθά στη διάνοιξη αλλά τις περισσότερες φορές τοποθετούνται και ενδοπροθέσεις (stent) που ανοίγουν στο σημείο της απόφραξης και ασκούν πίεση στο τοίχωμα της αρτηρίας, ώστε να αποφευχθεί η επαναστένωση. Το μπαλόνι ξεφουσκώνει και απομακρύνεται, αφήνοντας το stent μόνιμα στη αρτηρία.

Η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent γίνεται προκειμένου:

Να διευρυνθεί μία αρτηρία, πιέζοντας τη πλάκα προς την εξωτερική κατεύθυνση, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.
Να διατηρηθεί μία αρτηρία ανοιχτή μετά την απομάκρυνση του μπαλονιού.
Να σφραγιστούν τυχόν ανοίγματα στο τοίχωμα μιας αρτηρίας.
Να αποτραπεί η επαναστένωση μιας αρτηρίας.
Να αποτραπούν μικρά κομμάτια πλάκας από το να αποκολληθούν, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
Νίκος Σαχπεκίδης