• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

Σύγκλειση Μεσοκοιλιακής Επικοινωνίας

Η μεσοκοιλιακή επικοινωνία είναι μία τρύπα στο μεσοκοιλιακό διάφραγμα (το τοίχωμα ανάμεσα στην αριστερή και τη δεξιά κοιλία) που έχει δημιουργηθεί κατά την κύηση. Όταν υπάρχει Μεσοκοιλιακή Επικοινωνία (VSD) η αριστερή κοιλία σε κάθε σύσπαση της διοχετεύει αίμα και προς τη δεξιά κοιλία και τους πνεύμονες, επιπλέον του αίματος που στέλνει στην αορτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με περισσότερο αίμα οι πνεύμονες και  η αριστερή πλευρά της καρδιάς.

Οι περισσότερες μεσοκοιλιακές επικοινωνίες ή είναι μεγάλες από τη γέννηση και απαιτούν επειγόντως χειρουργική αντιμετώπιση ή είναι μικρές και συνήθως σταδιακά κλείνουν. Σε ορισμένα όμως άτομα παραμένουν ανοιχτές  και επιβαρύνουν την αριστερή κοιλία με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και να εγκυμονεί κινδύνους για τη λειτουργία της καρδιάς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει σύγκλειση  χειρουργική ή διαδερμική.

Εάν η μεσοκοιλιακή επικοινωνία είναι πολύ κοντά στην αορτική βαλβίδα, τότε γίνεται χειρουργική επέμβαση σύγκλεισης.

Εάν το σημείο όπου βρίσκεται το έλλειμα της μεσοκοιλιακής επικοινωνίας το επιτρέπει, τότε γίνεται διαδερμική επέμβαση με ειδική συσκευή για την απόφραξη του ελλείματος.

Μέσω μίας αρτηρίας προωθείται μία συσκευή καθετήρα στην καρδιά και όταν φθάσει στο σημείο του ελλείματος της μεσοκοιλιακής επικοινωνίας, εκπτύσσεται μία ειδική ομπρέλα η οποία το αποφράσσει. Ο επεμβατικός καρδιολόγος έχει άριστη ορατότητα μέσω ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

Η επέμβαση γίνεται με ελάχιστο κίνδυνο, πολύ καλά αποτελέσματα, ταχύτατη αποκατάσταση, παραμονή μίας ημέρας στην κλινική.

Νίκος Σαχπεκίδης