• 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  • 23414 01104
  • 6945 743325

«Μένουμε σπίτι» αλλά προσέχουμε τι τρώμε

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19
«Μένουμε σπίτι» αλλά προσέχουμε τι τρώμε

Οι μέχρι τώρα συστάσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, αναφέρουν ως μία τακτική προστασίας να «Μένουμε Σπίτι»! Τα σχολεία, τα φροντιστήρια και όλες οι δραστηριότητες των παιδιών έχουν σταματήσει. Άμεσο αποτέλεσμα είναι σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα αλλά και στις διατροφικές τους συνήθειες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο η έλλειψη προγράμματος και οργανωμένων δραστηριοτήτων όσο και η παρατεταμένη παραμονή μέσα στο σπίτι οδηγεί τα παιδιά σε υπερκατανάλωση φαγητού. Δηλαδή, μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα κατανάλωσης (τσιμπολόγημα), την ποσότητα του φαγητού, αλλά και την κατανάλωση «εύκολων» τροφίμων «κακής» ποιότητας, όπως είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα, αλμυρά ή γλυκά σνακ. Ο «διατροφικός», συνεπώς, κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και πιθανώς η μη κάλυψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μακροχρονίως θα μπορούσαν να ενισχύσουν και την άμυνα του οργανισμού.

Ας σκεφτούμε, λοιπόν, μερικούς τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν – όχι μόνο τα παιδιά μας αλλά και εμάς- προκειμένου να διατρεφόμαστε σωστά και να προσέχουμε το σωματικό μας βάρος, όσο «Μένουμε Σπίτι».

Σχεδιασμός γευμάτων

Είναι καλό να εφοδιαζόμαστε με τόσα πράγματα στο σπίτι όσα μας είναι απαραίτητα. Το πλεόνασμα των τροφίμων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να οργανώνουμε τόσο τα ψώνια της εβδομάδας όσο και τα φαγητά που θα μαγειρέψουμε μέσα στη μέρα. Ιδιαίτερο χρήσιμο και ωφέλιμο είναι ένα ημερήσιο πρόγραμμα, ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά πως δεν πρέπει να παραλείπουν τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και μεταξύ αυτών να μην τσιμπολογούν αλλά να καταναλώνουν μόνο ένα σνακ. Καλές επιλογές για σνακ αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.

 

Μαγειρική

Η μαγειρική αποτελεί μία ευχάριστη και εποικοδομητική απασχόληση κατά τη διάρκεια της περιόδου «Μένουμε Σπίτι». Η ενασχόληση των παιδιών με την προετοιμασία του φαγητού και του μαγειρέματος τα βοηθά να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στο να δημιουργούν ισορροπημένα γεύματα και σνακ. Ωστόσο, ενέχει διάφορους κινδύνους, με μεγαλύτερο την υψηλή διαθεσιμότητα ποσότητας και ποικιλίας τροφίμων. Συνεπώς, είναι φρόνιμο να μην μαγειρεύουμε περισσότερα από αυτά που είναι να καταναλώσουμε ανά γεύμα. Ούτως ή άλλως, έχουμε χρόνο! Στο επόμενο γεύμα μπορούμε να ξανα-μαγειρέψουμε!

Γεύματα στο τραπέζι

Η περίοδος «Μένουμε Σπίτι» αποτελεί την ιδανική φάση για κατανάλωση οικογενειακών γευμάτων στο τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά τους. Τόσο τα μεσημεριανό όσο και το βραδινό γεύμα θα πρέπει να συνοδεύονται από σαλάτα με πολύχρωμα ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά. Η συζήτηση κατά τη διάρκεια του φαγητού και οι κλειστές οθόνες είναι ο τέλειος τρόπος για την απόλαυση του φαγητού!

Άσκηση

Ασκηθείτε στο σπίτι! Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας όπως είναι ο χορός, ασκήσεις γυμναστικής, διάφορα παιχνίδια. Αν έχετε κάποιο όργανο γυμναστικής μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αφιερώσουν 2 μισάωρα την ημέρα και να γυμναστούν.

 

Τακτικό ζύγισμα

Να ζυγίζεστε τακτικά! Η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους (3-4 φορές τον μήνα) φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στη διατήρησή του. Συνεπώς, μπορείτε να καθιερώσετε μία μέρα της εβδομάδας που θα ζυγίζεστε όλοι μαζί και θα έχετε ως στόχο να μην αυξήσετε το βάρος σας. Και η αλήθεια είναι πως αυτές τις μέρες στόχος δεν είναι η απώλεια του βάρους, αλλά η μη αύξησή του!

 

Συμπερασματικά, οι βασικές αρχές για ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουν οι ίδιες. Η πρόκληση αυτή την περίοδο είναι να βρούμε τρόπους για να εξασκήσουμε τις καλές μας συνήθειες σε συνθήκες που μας θέτουν εμπόδια. Μπορεί όμως αυτές οι συνθήκες να λειτουργήσουν και αντίστροφα: να μας δώσουν ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποιες από τις επιθυμητές συμπεριφορές – ουδέν κακό αμιγές καλού, άλλωστε!